Produkty wykrywalne – higiena i bezpieczeństwo pracy

W szeroko rozumianym przemyśle nierzadko stosuje się różnorodne produkty wykrywalne. Charakteryzują się one przede wszystkim tym, że posiadają rozmieszczone na całej powierzchni mikroelementy metaliczno-magnetyczne. Dzięki temu są wyjątkowo łatwe do zidentyfikowania przez nowoczesne detektory metali, a także urządzenia typu X-ray (potocznie zwane rentgenowskimi). Wspomniane produkty posiadają w większości niebieski kolor i są zgodne z systemem HACCP (czyli są przystosowane do kontaktu z żywnością).

Podstawowe wyposażenie zakładów spożywczych i nie tylko

Wykorzystywanie w hali produkcyjnej akcesoriów wykrywalnych w znacznym stopniu niweluje ryzyko zanieczyszczenia wytwarzanych dóbr ciałami obcymi (eliminacja zagrożenia mikrobiologicznego), co przekłada się bezpośrednio na ich wysoką jakość, a tym samym pełne zadowolenie klientów. W zasadzie nie jest tutaj możliwa sytuacja, że zjedzenie albo eksploatacja danego wyrobu na co dzień w jakikolwiek sposób wpłynie negatywnie na zdrowie konsumenta.

Duże znaczenie ma również stosowanie w procesie pozyskiwania omawianych produktów wyłącznie materiałów odpornych na wysokie i niskie temperatury, substancje chemiczne czy specyficzny odczyn pH (ogólnie rzecz biorąc chodzi o szkodliwe warunki panujące w hali). Na szczególną uwagę zasługują specjalne opaski zaciskowe wykrywalne, niezbędne zwłaszcza przy produkcji żywności, kosmetyków oraz preparatów farmakologicznych.

Niezwykle popularne są ponadto wykrywalne czepki na głowę, długopisy, ołówki i markery, rękawice ochronne na dłonie, zatyczki do uszu, wiaderka, zmiotki i szczotki, skrobaczki do szyb, opakowania, taśmy teflonowe, etykiety, przyrządy pomiarowe, pojemniki i rozmaite artykuły biurowe.

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 11 =