Jak powinny być pakowane produkty rolnicze?

Celem każdej osoby prowadzącej gospodarstwo rolnicze powinno być zapewnienie uzyskanym plonom optymalnej ochrony przed wilgocią, niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi czy gryzoniami. Dotyczy to w szczególności zbóż w postaci pszenicy, żyta, prosa, owsa, sorga, jęczmienia, kukurydzy oraz pszenżyta. W tej kategorii mieszczą się również owoce i warzywa. Wymienione produkty w większości muszą zostać zapakowane w specjalne pojemniki lub worki, a następnie umieszczone w wystarczająco suchym miejscu. 

Możliwości jest co najmniej kilka

Po zebraniu i wysuszeniu zboże należy koniecznie przesypać do wytrzymałych worków polipropylenowych, posiadających badania na zawartość szkodliwych metali ciężkich i spełniających wyśrubowane normy Unii Europejskiej. Posiada je w swoim asortymencie m.in. ten konkretny sklep internetowy: https://mocneworki.pl/home/worki-na-zboze. Co istotne, nadają się one również znakomicie do bezpiecznego przechowywania warzyw – np. marchwi, cebuli, ziemniaków oraz buraków. Alternatywę stanowią ażurowe skrzynki ułożone jedna na drugiej i okryte w górnej części folią polietylenową (owoce), a ponadto skrzyniopalety z trwałego tworzywa sztucznego (owoce i warzywa).

Po zapakowaniu produktów rolnych trzeba je umieścić w określonym obiekcie o niskim poziomie wilgotności. Najlepiej w tej roli sprawdzi się magazyn podłogowy jedno- lub wielokondygnacyjny – poddany zaawansowanej dezynsekcji oraz wyposażony w izolowane termicznie ściany. Jeśli z kolei zachodzi konieczność przechowywania ogromnych ilości ziarna zbóż, to zdecydowanie lepiej jest wybrać duży silos w kształcie leja.

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 3 =