Co powinna obejmować kontrola urządzeń chłodniczych?

Chłodnictwo jest bardzo rozbudowaną gałęzią przemysłu, która obejmuje wiele różnych aspektów. Najistotniejszą kwestią jest jednak to, by wszystkie urządzenia były zawsze sprawne technicznie. Inaczej mogłoby dojść do ogromnych strat, w razie nagłej awarii instalacji chłodniczej np. w magazynie żywności. Dlatego urządzenia tego typu należy poddawać regularnym kontrolom i w razie konieczności szybko eliminować usterki.

Sprawdzenie parametrów technicznych

Najistotniejsze w urządzeniach i systemach chłodniczych jest utrzymanie odpowiednich parametrów technicznych. Mowa tu przede wszystkim o ilości czynnika w przewodach, a także rozpuszczonego w nim oleju. Pozwala to na odpowiednie smarowanie sprężarek oraz nawilżanie uszczelnień, co jest rzeczą absolutnie niezbędną do prawidłowej pracy systemu. Kontrola tego typu powinna być wykonywana przynajmniej raz do roku, a jeśli system jest wyjątkowo mocno eksploatowany – nawet co kilka miesięcy.

Ocena efektywności energetycznej

Niezmiernie ważne jest sprawdzanie efektywności energetycznej każdej przemysłowej instalacji chłodniczej. Kontrolę taką mogą wykonać tylko uprawnione podmioty, np. https://clima-line.pl/oferta/pomiar-i-ocena-efektywnosci-energetycznej-urzadzen-chlodniczych/. Ten element prac kontrolnych pozwala ocenić, czy urządzenia zużywają przewidzianą przez producenta ilość energii oraz zarazem stopień ich zużycia. Ocenę efektywności energetycznej przeprowadza się minimum raz w okresie każdych pięciu lat. W pewnych okolicznościach należy odpowiednio skrócić ten okres.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − 7 =