Wino na każdą okazję

Sklepy z działami przeznaczonymi winom posiadają multum ich rodzajów oraz odmian na bardziej lub mniej wykwintne okazje. Jednak co w przypadku, gdy zależy nam na kupnie wina uniwersalnego, dobrego na każdą okazję. Jak odnaleźć się w tych wszystkich nazwach, działach, które dla laika brzmią wyłącznie tajemniczo.

Warto zaznaczyć, iż obecnie aktualnie utrzymującym się trendem jest odchodzenie od sztywnych zasad dotyczących przemysłu winiarskiego, odnośnie tego jakie wino wypada lub nie wypada podać do danego dania lub okazji. Coraz więcej profesjonalnych kucharzy oraz restauracji eksperymentuje z rodzajami win, tworząc nowe wartości oraz przeżycia smakowe, więc nie musimy sztywno opierać się na zasadach ułożonych już lata temu. Jednakże, będą one z pewnością dobrym startem oraz wskazówką dla laika, który dopiero zaczyna swą przygodę z winami. Jeżeli oprzemy się na zasadach panujących na rynku winiarskim oraz wartościach smakowych danych win zdecydowanie winem najbardziej uniwersalnym pasującym do wszystkich dań okaże się wino różowe, czyli to stojące w rozkroku pomiędzy winem czerwonym – przeznaczonym do dań cięższych oraz mięsa głównie czerwonego – oraz winem białym – idealnie pasującym do drobiu, ryb, makaronów oraz serów. Z jednej strony jego neutralność spowoduje, że nada się do wszystkich potraw, jednak z drugiej nigdy nie wydobędzie smaków w takim stopniu jak powyższe wina. Decydując się na zakup wina różowego na początek powinniśmy zdecydować się na klasykę, czyli wino włoskie różowe, a następnie zacząć kombinować z winem pochodzenia bardziej zróżnicowanego. Dobrym przykładem wina na każdą okazję jest również wino Soave – także włoskie, cieszące się renomą oraz wysoką jakością, z pewnością sprawdzi się w naszej kuchni.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − osiem =