Transport artykułów spożywczych – jakie opakowania są potrzebne?

Firmy zajmujące się artykułami spożywczymi muszą zadbać o wiele rzeczy. Spełnienie różnych wymagań dotyczących produkcji żywności to tylko część obowiązków. Ważnym etapem jest bowiem jej odpowiedni transport. W tym przypadku bardzo istotne będzie posiadanie właściwych opakowań.

Zachowując normy

Kiedy przewozimy żywność najważniejszym aspektem jest utrzymanie jej jakości. Przede wszystkim ważną rolę odgrywa tutaj szczelne zabezpieczenie pozwalające zachować temperaturę pożywienia oraz uniknąć inicjowania różnych procesów biologicznych. W ten sposób mamy okazję zapewnić naszym klientom produkty, które będą nie tylko smaczne, ale również w pełni bezpieczne.

Jednym z opakowań najczęściej stosowanych w transporcie są pojemniki styropianowe. Stanowią one prosty i stosunkowo tani sposób na dostarczanie wyrobów spożywczych. Można wykorzystać je zarówno do przewożenia ciepłych posiłków, jak i produktów głęboko mrożonych.

Szczególnego traktowania wymagają artykuły mięsne. W tym przypadku najlepiej jest wykorzystywać skrzynki euro E2. Tego typu opakowania są najczęściej wytwarzane bowiem z bezwonnego plastiku, a także wykazują sporą odporność na temperaturę. W ten sposób mięso nie traci na wartości, nawet przy bardzo długich dystansach. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w specjalne worki do pojemników e2, którymi możemy wyłożyć skrzynkę, co pozwoli zachować odpowiedni poziom higieny.

Jak widać, transport żywności wymaga od nas właściwego wyposażenia. Dzięki temu możemy jednak zapewnić konsumentom najwyższą jakość usług.  

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + 16 =