Różnice między kawą mieloną a rozpuszczalną

Różnice między kawą mieloną a rozpuszczalną
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kawa, czyli napój, który zdobył na świecie ogromną popularność nie bez powodu. Większości osób towarzyszy codziennie. Ilość rodzajów, marek i odmian jest ogromna, co może sprawić, że wybór tego idealnego dla nas napoju, może okazać się nie lada wyzwaniem. Skupmy się na dwóch popularnych wariantach – kawa mielona i rozpuszczalna. Którą wybrać i czym się przy tym wyborze kierować?

Co warto wiedzieć?

Kawa rozpuszczalna to wynalazek dużo nowszy od tradycyjnej, mielonej. Jest to wyciąg z ziaren palonych poddanych procesowi wysokiego ciśnienia, a następnie suszeniu, czyszczeniu i filtrowaniu. Wszystkie te procesy wpływają na właściwości i smak. 

Kawa mielona powstaje poprzez zmielenie ziaren, proces jej produkcji nie jest skomplikowany. Tak naprawdę, każdy z nas może wyprodukować ją samodzielnie, we własnym domu. Wystarczy odpowiedni młynek i wrzątek. Na https://labuna.pl/Mlynki-Automatyczne-c185 można znaleźć nowoczesne młynki, które z pewnością ułatwią codzienne przygotowanie kawy.

Wady i zalety kawy rozpuszczalnej i mielonej

Głównym plusem rozpuszczalnych granulek jest szybkie przygotowanie i brak pozostałości w postaci fusów. Są one jednak produkowane z ziaren niskiej jakości, wzmacniane składnikami chemicznymi oraz zawierają mniej kofeiny, co niweluje ich energetyczne działanie. Zaletą procesu obróbki jest pozbycie się części składników antyodżywczych.

Kawa mielona natomiast jest bliższa naturze, zdecydowanie bardziej aromatyczna, zawiera też większą ilość kofeiny. Posiada więcej substancji potencjalnie szkodliwych, jednak w ogólnym rozrachunku jej właściwości prozdrowotne wyrównują szale. 

Wybór nie jest oczywisty, jednak w oparciu o powyższe informacje na temat obydwu rodzajów kawy, będziesz mógł podjąć decyzję na podstawie swoich własnych oczekiwań i preferencji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*