Praca w ciężkich warunkach – jakie obowiązki ma pracodawca?

Praca w ciężkich warunkach – jakie obowiązki ma pracodawca?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Warunki trudne to takie,w których prace są wykonywane w bardzo niskich lub bardzo wysokich temperaturach powietrza, czy przy podwyższonym ciśnieniu atmosferycznym. Mają miejsce również wtedy, kiedy obowiązki opierają się na bardzo ciężkich pracach fizycznych, powodujących spory wydatek energetyczny. Obowiązki takie często wiążą się także z zachowaniem stałej pozycji ciała przez dłuższy czas, czy znacznego schylania się. Pracodawca zobowiązany jest zapewnić bezpieczne i higieniczne warunki pracy, chroniące zdrowie i życie pracowników.

Kiedy zatrudnionym przysługuje posiłek profilaktyczny?

Zatrudniający oprócz zapewnienia niezbędnego sprzętu czy odzieży dostosowanych do wymogów danej pracy, zobligowany jest również do dostarczenia wyżywienia. Warunkiem do jego otrzymania jest wykonywanie prac obciążonych wysiłkiem fizycznym, który powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny dla organizmu powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet oraz powyżej 1500 kcal (6280 kJ) w przypadku mężczyzn.

Obowiązek dotyczący zapewnienia posiłków oraz napojów zatrudnionemu wynika bezpośrednio z Kodeksu Pracy. Odpowiedni prowiant dla osób pracujących w warunkach ciężkich jest konieczny ze względów profilaktycznych. Posiłki pracownicze Przeźmierowo oraz inne miasta oferują w różnych formach, które kompleksowo spełniają te wytyczne.

Praca wielu zatrudnionych często odbywa się w miejscu, gdzie otaczający klimat prowadzi do skrajnie niskich (poniżej 0oC) lub wysokich (powyżej 28oC) temperatur. Dzieje się to pod wodą, na wodzie, pod ziemią, czy w powietrzu. W takich sytuacjach z pomocą pracodawcy przyjdzie catering dla firm Baranowo oferuje go w urozmaiconej formie. Dostarczy zatrudnionym odpowiednio zbilansowane i z odpowiednią liczbą kalorii posiłki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*