Podstawowe akcesoria kuchenne, które warto mieć zaczynając przygodę z gastronomią

Osoby rozpoczynające przygodę w branży gastronomicznej powinny koniecznie kompleksowo wyposażyć kuchnię w swoim lokalu. Niezbędne okażą się tam m.in. liczne akcesoria, które w znacznym stopniu ułatwią przygotowywanie poszczególnych potraw. W pierwszej kolejności warto zakupić profesjonalne garnki wykonane ze stali nierdzewnej oraz aluminium – o pojemności od 30 do nawet 100 litrów. Posiada je w szerokim asortymencie choćby ten konkretny sklep internetowy: https://termosy.com.pl/Garnki-gastronomiczne-c24.

Pamiętajmy o drobnych elementach 

Oprócz garnków, w każdej profesjonalnej kuchni przydadzą się też porządne patelnie żeliwne, które wprost znakomicie przewodzą ciepło, a na dodatek charakteryzują się optymalną wytrzymałością. Inne pożądane akcesoria to m.in. naczynia żaroodporne do pieczenia, szklanki i kieliszki dedykowane do rozmaitych napojów, noże zróżnicowane pod względem przeznaczenia (do krojenia chleba, sera, filetowania ryb, trybowania mięsa, obierania owoców i warzyw itp.), drewniane i plastikowe deski do krojenia wszelkich składników, a także talerze, miski oraz salaterki służące do serwowania potraw. Oto pozostałe niezwykle wartościowe elementy:

-rozbudowany organizer do przechowywania przypraw,

-specjalistyczny zaparzacz do aromatycznej kawy i herbaty,

-zestaw miarek do precyzyjnego odmierzania pożądanej ilości produktów,

-szereg drobnych gadżetów pomocniczych, takich jak m.in. łopatki drewniane, szpatułki, chochelki, listwy magnetyczne, lejki, ociekacze, otwieracze, siekacze, ubijaki, termometry i porcjonery,

-hermetyczne pojemniki do przechowywania mięsa i wyrobów szybko tracących świeżość.

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − osiem =