Jak przyrządzić gulasz na ognisku?

Gulasz to niezwykle popularne danie składające się głównie z mięsa (wołowego lub wieprzowego), czerwonej papryki, różnych warzyw korzennych i aromatycznych przypraw. Jest ono narodowym symbolem Węgier. Przygotowuje się je najczęściej nad ogniskiem, wkładając poszczególne składniki do solidnego kociołka wykonanego z żeliwa. Dużo estetycznych modeli można zamówić na https://www.es-er.pl/kociolki_wegierskie_zeliwne,204756,2,1.html.

Trzymanie się podstawowych zasad to gwarancja uzyskania idealnego smaku

Jeśli zależy nam na przyrządzeniu gulaszu z prawdziwego zdarzenia, powinniśmy w pierwszej kolejności rozpalić ognisko, zawiesić nad nim kociołek żeliwny (na specjalnym trójnożnym rusztowaniu), a następnie roztopić wewnątrz niego minimum cztery duże łyżki smalcu wieprzowego. Gdy stanie się całkowicie płynny, wówczas należy dodać cebulę poszatkowaną w drobną kosteczkę i podsmażyć ją do momentu, aż delikatnie się zarumieni, co jakiś czas mieszając w celu zminimalizowania ryzyka przypalenia.

Dalsze etapy obejmują:

– wlanie połowy szklanki bulionu wołowego i zagotowanie go

– dodanie pokrojonego mięsa oraz kilku ząbków czosnku 

– nieznaczne zmniejszenie temperatury (poprzez skrócenie łańcucha) i gotowanie całości przez około 3 minuty 

– dodanie kilku pomidorów i papryk w formie kostki

– posypanie wszystkich składników konkretnymi przyprawami – mielonym pieprzem i kminkiem, słodką papryką węgierską w proszku, solą

– wlanie czterech filiżanek gorącej wody

Tak przygotowana zawartość kociołka powinna się powoli gotować przez półtorej godziny. Przyrządzony gulasz można z powodzeniem podawać jako autonomiczną potrawę bądź z ziemniakami lub chlebem.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − dwa =