Do czego można użyć oleju lnianego?

Olej lniany znany jest ze swych prozdrowotnych właściwości, głównie za sprawą obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne w codziennej diecie zwłaszcza wśród dzieci. Jest bogatym źródłem kwasów OMEGA 3, które mają znaczący wpływ na funkcjonowanie organizmu. Olej lniany świetnie nadaje się, jako dodatek do dań czy deserów, ale również możliwe jest spożywanie go przez bezpośrednie picie z butelki. Należy pamiętać, że olej lniany spożywa się wyłącznie na zimno. Podgrzewanie go sprawia, że traci swoje cenne właściwości. Warto też wspomnieć o szerokim zastosowaniu oleju lnianego w kosmetyce. 

Z czym spożywać olej lniany?

Wśród najpopularniejszych zastosowań oleju lnianego jest dodawanie go sałatek i surówek. Ma delikatny smak więc dla wielu może być idealną alternatywą dla oliwy z oliwek. Znakomicie sprawdza się również dodany do świeżo wyciskanych soków i koktajli oraz, jako dodatek do twarogu, kefiru czy jogurtu. Można stosować go także przez smarowanie nim pieczywa. 

Olej lniany w kosmetyce

Doskonale sprawdza się do demakijażu. Polecany jest głównie do cery przetłuszczającej się i trądzikowej. Jako źródło witaminy E wpływa na szybszą regenerację skóry, a także pomaga usuwać wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia starzenie się skóry. Świetnie sprawdza się nakładany na włosy, jak również na skórę głowy. Sprawi że włosy staną się nawilżone i lśniące oraz wzmocni je i zapobiegnie rozdwajaniu się końcówek.

Najlepiej sprawdzi się olej lniany tłoczony na zimno, który jest dodatkowo produkowany z ekologicznych ziaren. Można go kupić m.in. na stronie https://oleoteka.pl/nasze-oleje/35,olej-lniany.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery − 3 =