Jak przygotować się na uroczysty obiad?

Uroczyste obiady zawsze związane są z dużym wydarzeniem bądź świętowaniem specjalnej okazji. Obowiązkiem gospodarza jest więc należyte przygotowanie takiego obiadu uwzględniając wszelkie obowiązujące zasady. Efekt końcowy będzie bowiem przejawem szacunku wobec współbiesiadników, a także reprezentacją dobrego gustu.

W pierwszej kolejności należy odpowiednio zastawić stół. Obrus – zwykle biały, choć coraz częściej wybiera się oryginalne wzory – powinien być dopasowany do kształtu stołu, nienagannie czysty oraz wyprasowany. Następnie przygotowuje się serwetki, które dodatkowo można ułożyć w atrakcyjne formy. Zaleca się również dekorację stołów w postaci kwiatów, świec bądź innych eleganckich elementów. Ważne jednak, aby nie były zbyt wysokie i nie przysłaniały gości.

Następnym krokiem jest oczywiście zastawa stołowa. Najbardziej elegancka i wytworna będzie porcelana obiadowa, składająca się z talerza na zupę, talerza na drugie danie oraz talerzyka deserowego. Większa ilość talerzy bądź dodatkowe miseczki porcelanowe dodaje się w zależności od ilości i rodzaju serwowanych potraw. Tuż obok porcelanowych naczyń należy umieścić sztućce, najczęściej na uroczyste obiady wybierane są srebrne. Ich ułożenie również ma znaczenie – po prawej stronie talerza umieszcza się kolejno nóż oraz łyżkę, natomiast po lewej stronie widelec.

Ostatnim ważnym elementem zastawy stołowej podczas uroczystego obiadu są naczynia na napoje. W dobrym guście jest podanie gościom szkła kryształowego. Posiada ono bowiem tradycję i symbolizuje szacunek, solidność oraz elegancję. Sprawdź przykładową ofertę: “szkło kryształowe”.
Odpowiednie przygotowanie uroczystego obiadu będzie skutkowało zadowoleniem gości oraz przyjemną atmosferą podczas całego posiłku.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × cztery =